понедељак, 11. мај 2009.

Barska biblioteka


Narodna biblioteka "Ivo Vučković" u Baru, uskoro će imati elektronski katalog, čija se izrada i povezivanje u jedinstvenu mrežu crnogorskih narodnih biblioteka, po programu Cobis, odvija po planu. Bibliotekar koji je pohađao kurs za primjenu COBIS programa uskoro će polagati za licencu, a obuka bibliotečkog osoblja nastavlja se dok svi ne prođu odgovarajaću obuku. Prema riječima upravnici Mile Čordašević, od 3. do 7. marta na Cetinju se održava drugi krug početnih kurseva COBIS, koji će pohađati i tri barska knjižničara. Troškove njihove obuke snosi Kulturni centar Bar, u čijem sklopu biblioteka radi, a koji je finansijski učestvovao i u instaliranju računarske opreme za uvođenje ovog programa.Barska biblioteka tako će među prvima u Crnoj Gori dobiti elektronski katalog. Ovo je dio velikog projekta pod nazivom "Virtuelna biblioteka Crne GoreĆ, u organizaciji Instituta informacionih znanosti iz Maribora, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Elektronska katalogizacija donosi savremenu obradu i neograničene mogućnosti preuzimanja zapisa iz drugih biblioteka, a time i pružanje mnogo bolje usluge korisnicima. Knjižni fond biblioteke postaje pregledniji i dostupniji, kao i fondovi ostalih umreženih biblioteka. Dosad su to Centralna narodna biblioteka na Cetinju, podgorička Narodna biblioteka i Univerzitetska biblioteka.Inače, knjižni fond barske narodne biblioteke, prema poslednjem popisu, ima preko 92.000 publikacija, od čega oko 72.000 knjiga.Fond se iz dana u dan obnavlja i obogaćuje, što ovu biblioteku čini jednom od boljih u Crnoj Gori.

Koncert


Da bi svoj boravak na moru učinio što ljepšim, popularni šansonjer je ovih dana kupio prostran ribarski brod sa kabinom. Odatle će odlaziti na kratka putovanja i praviti koncerte. On će tokom augusta nastupiti u Baru (1. august), Makarskoj (8. august), Sarajevu (9. august), Širokom Brijegu (14. august) i Herceg Novom (17. august). Brod se zove „Luka Pedrosa“ i pokreće ga motor od 115 konjskih snaga. Na Željkov brod može da stane desetak ljudi, mada je idealan da na njemu boravi par pravih zaljubljenika u ribolov. Željkov brod će biti usidren u Dobroti i s njim će moći da plovi duž Jadrana. - Brod „Luka Pedrosa“ sam nazvao po mom unuku Luki. Tako se zvao i motor slavnog kubanskog revolucionara Che Gevare sa kojim je on obilazio Južnu Ameriku. Brodić ima snažan motor s kojim mogu da plovim do susedne Hrvatske i da uživam u ribolovu. Često po celu noć uživam u ribolovu, a preko dana se negde usidrim i odmaram u društvu prijatelja - kaže Željko Samardžić.

Andrea Demirović, predstavnica Crne Gore na ovogodišnjem Eurosongu, koji će se održati 12, 14. i 16. maja u Moskvi, otputovaće u subotu sa svojom delegacijom u glavni grad Rusije. Iako su posljednja tri mjeseca za nju, kako kaže, bila veoma stresna, mlada pjevačica je zadovoljna, jer su pripreme za najprestižnije evropsko muzičko takmičenje protekle kako je bilo zamišljeno, a pjesma “Just Get Out Of My Life” već je pronašla svoj put do srca domaćih i inostranih slušalaca.- Vrijeme koje je proteklo od moje pobjede na konkursu RTCG do sada, je nešto što ću sigurno dugo, dugo pamtiti. Iako su ta tri mjeseca bila puna stresa i trke, jako mi je drago što su pripreme tekle po planu i što u Moskvu odlazimo sasvim spremni. Koreografija je uvježbana, na sceni će sa mnom plesati plesač iz Srbije Nikola Tomašević i sve će izgledati veoma lijepo. Krećemo u subotu iz Tivta i, iako znam da ćemo se vratiti sa lijepim uspomenama, nadam se da ćemo sa sobom u Crnu Goru donijeti i dobar plasman ili čak sljedeći Eurosong - kazala je za “Vijesti”. Njena očekivanja se, ističe, nijesu promijenila pa se i dalje nada pobjedi.

Obrazovanje


U Baru ima 10.231 djece i mladih koji pohađaju obrazovne institucije različitog nivoa. Postoji jedna javna predškolska ustanova sa 494 upisanih polaznika, i 6 privatnih vrtića sa 189 polaznika .Na teritoriji opštine Bar nastava se realizuje u 10 osnovnih škola, a ukupan broj učenika upisanih u šk. 2007/2008. godini je bio 5.060. Istovremeno, nastava se odvija i u tri srednjoškoska centra sa 1.943 učenika, a postoji takođe i jedna niža muzička škola sa 291 učenikom.Na teritoriji opštine Bar rade i 4 visokoškolske ustanove sa 2.263 studenta ( Fakultet za turizam, hotelijerstvo i trgovinu, Fakultet za poslovni menadžment, Beogradska poslovna škola i Fakultet za osnovne studije iz oblasti poljoprivrede - smjer: mediteransko voćarstvo.

Umjetnička galerija


Umjetnička galerija "Velimir A.Leković" nosi ime poznatog i priznatog barskog likovnog umjetnika. Posluje kao jedna od pet osnovnih radnih jedinica Kulturni Centar Bar. Raspolaže sa dva savremena izložbena prostora, površine 300m2. Posjeduje vlastiti umjetnički fond, koji se svakom samostalnom izložbom kvalitativno uvećava. Smještena je na najatraktivnijem djelu barske obale, na setalištu kralja Nikole.Galerija se bavi organizovanjem i realizovanjem samostalnih i kolektivnih izložbi savremenih akademskih likovnih stvaralaca.

Književno veče u Baru


Bar – Autorsko veče Balše Brkovića, pjesnika, proznog pisca, književnog i pozorišnog kritičara, biće održano večeras u 21 sat na platou Dvorca kralja Nikole u Baru, u okviru ciklusa “Pisanje kao opsesija” aktuelnog 21. festivala Barski ljetopis.Moderator večeri je književnik i kritičar iz Bara, Aleksandar Bečanović.Brković je predstavnik generacije koja je na crnogorsku književnu scenu donijela novi, urbani senzibilitet, te žanrovsku raznolikost i estetizam. Do sada je objavio pet knjiga poezije i roman “Privatna galerija“ koji je doživio više izdanja i prevoda. Za pomenuti roman Brković je 2004. godine dobio književnu nagradu “Miroslavljevo jevanđelje”. Brković je urednik rubrike za kulturu u “Vijestima“ od njihovog pokretanja 1997. godine.

Shopping


Shopping u Baru
Kako je Bar poznati crnogorski lucki grad, tako je i broj raznih trgovinskih radnji u njemu mnogo veci, nego u nekim drugim primorskim gradovima. Najveci i najbolji izbor odjece, obuce, sportske opreme, prehrambenih artikala... mozete naci u vecini prodavnica koje se nalaze u samom centru Bara. Sa jedne i druge strane sirokih barskih bulevara, smjestene su radnje u kojima se najvise i najcesce nalaze odjevni predmeti koje plasiraju svjetski i evropski modni kreatori. Ukoliko ste nepopravljivi pobornik italijanskih kreatora, onda ce Vas sigurno obradovati informacija da se u gotovo svim barskim buticima nalaze upravo oni komadi modne odjece koje bi recimo, mogli da kupite i u Rimu, Milanu, Bariju...
Nastojeci da zadovolje zelje sve probirljivijih kupaca, vlasnici barskih trgovina i butika, koristeci brodske linije ka Italiji, cesto odlaze do Barija ili Ankone, tako da su izlozi njhovih prodavnica uvijek popunjeni najnovijim komadima italijanske odjece, obuce ili galanterije.

Bar Hrana i piće


Bar - Hrana i Pice
Na barskoj rivijeri nalazi se veliki broj razlicitih ugostiteljskih objekata u kojima mozete degustirati, razne vrste slatkih i slanih specijaliteta, tradicionalnih crnogorskih i mnogobrojnih mediteranskih jela. Supe, corbe, mediteranska variva, riba spremljenu na vise nacina: kuvana, usoljena, pecena, przena, na zaru..., sve vrste mesa, slane pite, vocne poslastice, slatki kolaci... i sta jos dodati ovom velikom spisku, koji vjesto mami zeludac kao i cula mirisa i ukusa, osim da sve to mozete probati ukoliko se definitivno odlucite da Vas naredni godisnji odmor provedete u Baru.

Zabava u Baru




Za zabavu i odmor turista Bar je veoma interesantno mjesto. Posebno je Bar turistima zanimljiv u ljetnjem periodu. Duz barske rivijere na 20 – tak plaza, mozete se lijepo odmoriti, uzivajuci u suncanju i kupanju, odmarajuci na lezaljkama ili lezeci na peskiru u debelom hladu maslinovih ili borovih drveca. Vas cjelodnevni boravak na plazi pored suncanja i kupanja, mogu udopuniti i voznja pedalina ili sandolina, koje je moguce veoma jeftino iznajmiti na gotovo skakoj plazi.
Ako ste ljubitelj brze voznje, pa se u slicnim sportovima morate oprobati i na moru, na pojedinim plazama u Baru, postoje tacno oznacena mjesta za voznju skutera ili glisera. Ukoliko nemate potrebne licence koje garantuju da se ovim sportovima mozete individualno baviti, potrazite pomoc vrsnih instruktora, koji osim potrebne opreme i dodatnih pojasnjenja nude cak i obuku za jedrenje na dasci. Na brojnim barskim plazama postoje i dobri uslovi za zabavu Vase djece. Osim igranja u pijesku ili plivanja u moru, djeca ce se lijepo zabaviti i raznim rekvizitima, igrom u zabavnim parkovima, manjim bazenima ili na popularnim ljetnjim toboganima.

Rekreacije u Baru



Rekreacija u Baru
U koje god doba godine da postjetite Bar, lako cete poslije prvog dana razgledanja i upoznavanja grada zakljuciti da je to otovreni grad. Strucnjaci koji se bave socijalnim odnosima, ali i obicni ljudi, reci ce Vam da je Bar takav bio kroz vjekove, te i da ga danas krase osobine koje imaju drugi evropski i svjetski centri. U prvom redu u Baru vladaju skladni medjuljudski odnosi, pa u tom gradu u ljubavi i medjusobnom uvazavaju, zive gradjani tri vjeroispovijesti: pravoslavne, katolicke i muslimanske. Kao ma koji drugi primorski grad, Bar je i arhitektonski i urbanisticki, poslednjih decenija XX vijeka stekao renome pravog mediteranski sredjenog grada.

петак, 1. мај 2009.

Sport


Bar je grad mladosti i grad sportskih talenata. Za bavljenje sportskim aktivnostima ima puno sportskih terena u sklopu hotela i škola a u gradu ih objedinjava sportsko rekreativni centar.Sport na vodi je vrlo zastupljen pa ronilački klubovi - osim sportskog sadržaja daju doprinos nauci i izučavanju priobalnog mora.Šahovski klub je afirmisan. Njegovo gosto-primstvo uživaju poznata svjetska imena.Sportski turizam u zimskim mjesecima upražnjavaju brojne ekipe iz zemlje i inostranstva na mor
SPORTSKI CENTAR MADŽARICA Jovana Tomaševića bb, Bar Tel. 313-195, 313-196, 313-197Sadržaj: - Lakoatletski stadion sa fudbalskim igralištem i tribinom kapaciteta 1.200 mjesta.- Kompleks otvorenih terena za male sportove koga čine: po jedan rukometni i košarkaški teren, dva odbojkaška i tri teniska terena.SPORTSKA HALA U OŠ JUGOSLAVIJA Igralište za rukomet, košarku i odbojku
u i na jezeru.

Manifestacije


SUSRETI POLJOPRIVREDNIKA, VINOGRADARA, VOĆARA I PČELARA” - manifestacija koja uz prigodan kulturno-zabavni program, promoviše poljoprivredne proizvode iz regije Skadarskog jezera. Održava se u Virpazaru početkom“CRMNIČKE SPORTSKE IGRE” - manifestacija takmičarskog karaktera u nekoliko sportskih disciplina. Održava se u Virpazaru, svakog vikenda, od polovine jula do polovine avgusta. septembra.

Manifestacije

“MASLINIJADA” - Održava se početkom decembra u Starom Baru. Predstavlja smotru čuvenih proizvoda sa ovoga područja: maslina, maslinovog ulja i agruma upotpunjenu izložbom narodnih nošnji i kulturno zabavnim prBAR GUITAR FEST ” -Zimska škola gitare čiji je cilj okupljanje najboljih mladih gitarista i profesora iz zemlje i okruženja. Održava se u januaru u Baru.ogramom.“DANI MRKOJEVIĆA” - Manifestacija koja se održava poslednje nedelje jula u Pečuricama. Uz bogat kulturno zabavni program brojni gosti se mogu upoznati sa bogatom baštinom i tradicijom ovog kraja.“DANI EKOLOGIJE, TURIZMA I KULTURE” - u Murićima održava se u julu, a predstavMOTORIJADA U SUTOMORU - Održava se tokom prve polovine maja i septembra, okuplja motoriste iz zemlje i sa prostora bivše SFRJlja svojevrsnu promociju turizma na skadarskom jezeru.INTERNACIONALNI ATLETSKI MITING - Tradicionalna sportska manifestacija koja se oDANI ZAGRAĐA” - manifestacija zabavnog karaktera koja se održava tokom jula i avgusta u naselju Zagrađe i upotpunjava turističku ponudu Sutomora država Prvog maja na sportskim terenima Madžarica u Baru.
INTERNACIONALNI TV FESTIVAL” - Održava se počev od 1995. godine i predstavlja smotru televizijskih ostvarenja i autorskih BARSKI LJETOPIS” - Održava se počev od 1988. godine od 01. jul - 30. avgust, multimedijalni festival raznovrsnog sadržaja pozorišne predstave, likovne izložbe, književne večeri, koncerPLIVAČKI MARATON - Održava se počev od 1988. godine u avgustu - sportska manifestacija koja predviđa plivački maraton na relaciji Sutomore (hotel “Sozina”) - Bar (hotel “Topolica”) u“PORT CUP” - Održava se od 1992. godi­ne u avgustu - međunarodni odbojkaški turnir za žene. SUSRETI POD STAROM MASLINOM” - Tradicionalna manifestacija, koja se održava počev od 1987. godine u novembru mjesecu, a posvećena je dječjem stvara-laštvu. Djeca se predstavljaju literalnim i likovnim radovima na temu “Maslina, mir, prijateljstvo’’. dužini od 5 km. ti.kreacija iz cijelog svijeta. LJETO SA ZVJEZDAMA” - Tokom jula i avgusta Turistička organizacija Bar organizuje muzičke koncerte sa izvođačima iz Crne Gore i bivših YU republika.Koncerti se odLJETO SA ZVJEZDAMA” - Tokom jula i avgusta Turistička organizacija Bar organizuje muzičke koncerte sa izvođačima iz Crne Gore i bivših YU republika.Koncerti se održavaju na šetalištu Kralja Nikole u Baru.ržavaju na šetalištu Kralja Nikole u Baru.

Barska pruga

BARSKA PRUGABARSKA pruga jedna je od saobraćajno i graditeljski najkompleksnijih u Evropi. Duga je 476 kilometra, od čega je 115 kilometara u tunelima, kojih ukupno ima 254. Da bi se savladale visinske i vodene prepreke, izgrađeno je 206 betonskih i 28 čeličnih mostova ukupne dužine od oko 15 kilometara.Redovan železnički saobraćaj između Beograda i Bara uspostavljen je 30. maja 1976. godine. Barska pruga izgrađena je nakon gotovo četvrt veka od početka realizacije čitavog posla.Saobraćaj sa Crnom Gorom danas čini oko 40 odsto ukupnog međunarodnog putničkog transporta srpskih železnica.